Aardperen: één van de ‘vergeten’ groenten

Zo’n week geleden kwam een cliënt langs met aardperen. Ze wist dat ik gek ben op deze groente en ze kwam me dus verrassen met een tas vol! Gekweekt in eigen tuin, dus verser kan niet! Dit weekend maak ik voor de Maaltijdenservice dan ook een pompoen-aardperen-soep. Waarschijnlijk de laatste van het seizoen, want zowel de aardpeer als de pompoen zullen niet zo lang meer verkrijgbaar zijn.

Toen ik vorige week al schreef over de pompoen-aardpeersoep heb ik daar van een aantal lezers reactie op gekregen. Mensen die nog niet eerder van aardpeer hebben gehoord of die niet weten hoe ze deze groente kunnen bereiden. Daarom in het artikel van deze week meer info over de aardpeer plus het recept van de soep die ik dit weekend zelf maak.

Aardperen

De aardpeer is een kleine knolgroente met een grillige vorm (zie het plaatje hierboven). Hij wordt ook wel knolzonnebloem (ja, hij is familie van de zonnebloem), topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De smaak van deze groente is wat nootachtig en na het koken wordt hij ook zoet. Dat komt door de inuline die door het kookproces wordt omgezet in fructose.

Supermarkt of zelf kweken

In de supermarkt betaal je circa € 2,- voor een pond aardperen (bron: Ekoplaza). Het is dus niet bepaald een goedkope groente. Vroeger – toen de aardpeer nog niet zo ‘hip’ was – was dat nog wel anders. Van origine is de aardpeer namelijk vooral het voedsel voor de armen. De aardpeer is immers heel voedzaam en bovendien gemakkelijk om te telen. Zelfs in een voedingsarme bodem doet de aardpeer het prima. Je moet de groei zelfs indammen, want het groeit sneller dan onkruid. Voor je het weet, staat je tuin er vol mee. Ook kan de aardpeer goed tegen vorst. Daar wordt de smaak zelfs nog beter van. Dit jaar ga ik voor het eerst ook zelf aardperen kweken. Dat doe ik dan wel in een aparte bak, zodat ik het probleem van woekeren daarmee eenvoudig omzeil.

Waar je op moet letten als je aardperen in de winkel gaat kopen, is dat de knolletjes stevig zijn. Dan zijn ze namelijk vers. Als je ze kunt indrukken en ze wat zacht aanvoelen, liggen ze dus al wat langer.

Verwerking van aardperen

De aardperen eerst goed borstelen en wassen. Je kunt de dunne schil verwijderen, maar in de schil laten kan ook. De smaak blijft dan beter behouden.

In verschillende artikelen lees ik dat aardperen prima rauw te eten zijn. Ze zijn dan iets knapperig en krokant en een beetje nootachtig van smaak. Wat dat betreft zijn ze een goede combinatie om in een winterse salade te verwerken.

Echter, bekeken vanuit de TCM is het niet verstandig om rauwe voeding te nemen. De Milt en de Maag hebben er meer moeite mee om rauwe voeding te verteren en kunnen er dus niet optimaal Qi uit halen. Wokken of stomen met andere stevige groenten zoals wortel, pompoen, biet en pastinaak is dan een beter idee. Of wat dacht je van roosteren in de oven? Ook kun je er prima puree van maken of dus een heerlijke soep.


Pompoen-aardperen-soep

Recept voor 4-6 personen

1 middelgrote biologische pompoen, ongeveer 1 kilo
500 gram aardperen
1 liter groentebouillon
2 tenen knoflook
1 flinke ui
1 tl gedroogde oregano
1 tl kaneelpoeder
1/2 tl kurkumapoeder
1 el citroensap

Was de pompoen, haal de pitten eruit en snijd met schil in blokjes. Schil de aardperen en snijd ze ook in blokjes. Doe ze samen met de groentebouillon, knoflook, gedroogde oregano, kaneelpoeder en kurkumapoeder in een grote soeppan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen zacht is. Pureer de soep met een staafmixer.

Heerlijk verwarmend op een koude dag en ook ideaal te gebruiken als een lichte avondmaaltijd.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *