Augustus: maand van transformerende energie

In het leven en in de natuur zijn er pieken en dalen, zonnige dagen en donkere dagen, warmte en koude, activiteit en rust, buiten zijn en terugtrekken binnenshuis. Het leven is altijd in een proces van verandering en transformatie. In de Chinese geneeskunde noemen we dat ook wel de transformaties van Yin naar Yang en omgekeerd. Sommige veranderingen gebeuren snel en andere langzaam. Sommige zijn voorspelbaar, terwijl andere onverwachts gebeuren. Of we het nu herkennen of niet, de transformatie is altijd gaande. Zoals de transformatie van dag naar nacht, van zomer naar winter en van pasgeboren naar volwassen. Hoewel we het misschien niet zo snel zouden denken, is de maand augustus een maand van transformerende energie. Augustus is de maand die de warmste dagen van de zomer kan hebben (al ziet het er dit jaar nog niet naar uit), terwijl ze ons ook dichter bij de herfst brengt.

Van Yang naar Yin

De energie van de zomer is vuur, maximaal Yang. Het is de energie die opwaarts gaat en die zich uitzet. In de natuur zie je het ook terug in de bomen en de gewassen die een sterke groei en bloei laten zien. Toch begint die uitbundige energie in augustus ook al wat in te dammen. Het begint zich naar binnen te keren. De langste dag is alweer een poosje achter de rug, de dagen worden stilletjes aan wat korter en moeder Aarde stuurt haar energie terug naar de wortels. Alsof ze de energie opslaat en zich klaar maakt voor de op handen zijnde herfst en winter. 7 augustus was daarbij een speciale dag, omdat dan de herfst-energie begint te groeien en de transformatie volop onderweg is. De energie begint zich van Yang naar Yin te veranderen.

Kijkend naar het Yin Yang symbool op het plaatje hiernaast, kunnen we zeggen dat – als we met de klok mee bewegen – we ons op dit moment bevinden op het punt rond 12:00 uur, bovenin. Het Yang (het witte vlak) is hier maximaal en het Yin (het donkere vlak) is minimaal, maar begint wel snel toe te nemen.

Als je kijkt naar het totale plaatje dan zie je dat er altijd balans is tussen Yin en Yang. Als er meer Yang is dan is er minder Yin en andersom. Samen vormen Yin en Yang het geheel in een vloeiend en bewegend evenwicht. Leef je jouw leven in deze natuurlijke balans, in harmonie met de natuur, dan zul je gezondheid ervaren.

In augustus voorbereiden op de winter?

Zoals de natuur zich nu begint voor te bereiden op de herfst en winter, zo kun je dat als mens ook doen. Natuurlijk heb je nog de lange avonden en wellicht de gezellige BBQ’s met vrienden en familie, dus het is wat moeilijk voor te stellen om voor te bereiden op de winter. Toch is het essentieel om nu al rekening te houden met je energie. Ga er zuiniger mee om en verbruik het niet helemaal op. In de piek van de zomer is het heel natuurlijk om meer energie te hebben en te gebruiken. Zoals gezegd, in de zomer is er maximaal Yang dus er is van nature veel energie aanwezig. Nu begint die hoeveelheid energie echter snel af te nemen, dus is het raadzaam om zelf ook wat spaarzamer met je energie om te gaan.

Aandacht voor de Longen

Augustus is een goede tijd om bovendien wat meer aandacht aan de Longen te geven. Hoe meer je nu de Longen sterk houdt, des te beter zal je Long-energie in het komende najaar en de winter zijn. In TCM vormt de Long-energie een belangrijke factor in je natuurlijke afweer. Hoe sterker de Longen, des te sterker jouw afweer. Drink veel water, vooral als je veel buiten bent. De energie van de zon kan intens zijn in deze tijd en kan zorgen voor uitdroging. Niet alleen van de huid, maar ook van de ogen en de longen. Zorg dat je jezelf extra beschermt, in het bijzonder op het warmste moment van de dag.

Terwijl de Yang-energie van de zomer begint af te nemen, kun je dit in je emoties ook gaan merken. De grote schommelingen in emoties in deze overgangstijd zijn prima onder controle te houden; allereerst door ze bij jezelf te (h)erkennen en er vervolgens naar te handelen. Dagelijkse meditatie en Qi Gong oefeningen, maar ook reflexzone massage en acupunctuur kunnen je hierbij ondersteunen.

Wil je hier meer over weten, vraag dan vrijblijvend een gesprek aan.

GEEF JE OP VOOR EEN GESPREK

Liefs,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *