Regelmatig hoor ik dat mensen door de drukte van het alledaagse leven vaak geen zin of tijd hebben om een verse maaltijd voor zichzelf te koken. Dan maar even snel een pizza in de oven of een kant-en-klare maaltijd in de magnetron. Het is makkelijk en snel en het vult tenminste de maag. Terwijl een vers gekookt maal voor de gezondheid van het lichaam vele malen beter is dan bewerkte levensmiddelen. Meer daarover in dit artikel.
Wat zijn bewerkte levensmiddelen?
Kort gezegd zijn bewerkte levensmiddelen alle producten – meestal vervaardigd in een fabriek – die kant-en-klaar zijn en die zo kunnen worden gegeten of die alleen nog even moeten worden opgewarmd. Ze zijn vaak te herkennen aan de ellenlange ingrediëntenlijst, waarvan veel ingrediënten bovendien niet gemakkelijk zijn uit te spreken.
Nu lijken bewerkte levensmiddelen het antwoord te zijn op een almaar groeiend gebrek aan tijd om zelf te koken. Aantrekkelijke advertenties met mooie beloftes worden gecreëerd om ons te verleiden en telkens weer aan te trekken om voor het gemak te kiezen. De realiteit is nu, dat bewerkte levensmiddelen overal te vinden zijn, relatief goedkoop zijn en dat het steeds moeilijker is om ze te vermijden.
Bewerkte levensmiddelen zijn er puur voor het gemak. Ga maar na. Het is zoveel gemakkelijker om bijvoorbeeld een cake te bakken met alleen maar een kant-en-klare droge mix, wat boter, melk en eieren dan wanneer je helemaal van ‘scratch’ af aan mag beginnen. Maar welke prijs betalen we uiteindelijk voor dit gemak? Lees hier welke 7 dingen de voedingsmiddelenindustrie liever voor je verborgen houdt.
1. Bewerkte levensmiddelen kunnen verslavend zijn
Aan bewerkte levensmiddelen kunnen stoffen zijn toegevoegd die ervoor zorgen dat je er meer van wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan het middel Vetsin, een bekende synthetische smaakversterker (ook wel bekend als E621 en MSG). Het is een eetlust-opwekkend middel en het kan er gemakkelijk voor zorgen dat je er snel teveel van eet. Bijvoorbeeld de zak chips die dan leeg moet zodra die is opengemaakt. Het teveel eten kan dan weer leiden tot overgewicht. Vetsin wordt aan duizenden levensmiddelen toegevoegd, zoals pakjes en blikken soep, chips, snacks, sauzen, vleeswaren, bouillonblokjes, kant-en-klaarmaaltijden, … teveel om op te noemen. Wil je er meer over lezen, dan is het gidsje “Wat zit er in uw eten?” een mooi startpunt.
Andere additieven die in veel levensmiddelen worden verwerkt zijn glucose-fructosesiroop en suiker. Net als Vetsin zorgen deze additieven ook voor gewichtstoename en obesitas, zelfs bij jonge kinderen. Zoals ook in eerdere artikelen uitgelegd, is een beetje zoet wel goed voor de Milt (die de basis is voor de spijsvertering en die zorgt voor de Bloed- en Qi-aanmaak), maar een teveel aan zoet verzwakt de Milt juist. Dit laatste gebeurt al vrij snel, omdat je van deze zoetstoffen gemakkelijk teveel binnen krijgt als je niet oppast. Wanneer de Milt in zijn functie wordt aangetast, kunnen er problemen als vermoeidheid, uitputting, slechte eetlust, opgeblazen gevoel, zwakte van de ledematen, losse stoelgang en obesitas ontstaan. Als het langer duurt ook koude-gevoel, koude ledematen en oedeem.
2. Bewerkte levensmiddelen zijn vaak moeilijk verteerbaar
Een goed voorbeeld is een kant-en-klare diepvriespizza met vlees en kaas of een lasagne met gehakt en kaas. Kaas is een melkproduct, vlees een dierlijk eiwit en de pizzabodem of de pasta een graan (koolhydraat). Deze combinatie van voedingsmiddelen is moeilijk te verteren. Daarnaast is het invriezen van producten een extreem koude bewerking. Die thermische koude blijft in de maaltijd aanwezig, ook al zet je het product een half uur in de oven. De koude is ook een belasting voor de Milt (en de Maag) en daarmee voor de hele spijsvertering. Dit kan ook weer leiden tot weinig energie en gewichtstoename.
3. Bewerkte levensmiddelen kunnen leiden tot verminderde Bloedaanmaak
Een dieet dat rijk is aan bewerkte levensmiddelen put de Milt en de Maag uit, waardoor niet alleen de aanmaak van Qi, maar op de lange termijn ook de aanmaak van Bloed wordt aangetast. Dit kan leiden tot spierzwakte, krampen, duizeligheid, depressie, stemmingswisselingen, gevoel van doelloosheid, slapeloosheid, slecht geheugen en hartkloppingen. In dit artikel kun je meer lezen over bloedarmoede/Bloed Leegte, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.
4. Eten ‘on the go’
Bewerkte levensmiddelen zijn gemaakt voor het gemak en daarmee vaak ook gemaakt om onderweg te kunnen opeten. Voor de Maag is dit echter verre van ideaal. Behalve de kwaliteit en de hoeveelheid van voedsel, zijn ook de eetomstandigheden van invloed. Gehaast eten en even onderweg eten, zorgen ervoor dat de Maag de voeding niet goed kan verteren en dat het te lang in de Maag blijft zitten. Een ander teken van de Maag dat het zijn taak niet goed kan uitvoeren, is wanneer het voedsel terug omhoog komt in de vorm van oprispend of brandend maagzuur (of zelfs braken wanneer de Maag nog heftiger reageert). Voor de Maag is het beter om op regelmatige tijdstippen en op een rustige manier te eten, zonder werk en zonder afleiding.
5. Misleidende verpakkingen
Veel verpakkingen van bewerkte levensmiddelen zien er heel mooi en veelbelovend uit. Mooie plaatjes en nog mooiere kreten, zoals “suikervrij” en “zonder toegevoegde geur- kleur- en smaakstoffen”. Laat je daardoor niet in de luren leggen en bekijk de ingrediënten op de etiketten. Als er bijvoorbeeld “geen suiker” in de producten zit, dan zit er vaak wel een andere zoetstof zoals aspartaam, agavesiroop of glucose-fructosesiroop in. Als er geen Vetsin op de verpakking staat, is het heel goed mogelijk, dat er wel E621, mononatriumglutamaat, MSG, maltodextrine of gistextract op staat, en dat is allemaal dezelfde naam voor hetzelfde verslavende goedje.
6. Ondervoeding
Het eten van een overmaat aan bewerkte levensmiddelen kan ervoor zorgen dat je wel een grote hoeveelheid aan calorieën binnen krijgt, maar dat je toch ondervoed raakt. Bewerkte levensmiddelen bevatten namelijk (nagenoeg) geen vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen die je lichaam echt nodig heeft voor het onderhoud van een gezond functionerend systeem.
7. Lange houdbaarheid
Bewerkte levensmiddelen worden gemaakt voor een lange houdbaarheid, maar niet voor een lang en gezond leven voor de mens. Chemicaliën, additieven en conserveringsmiddelen worden toegevoegd zodat de producten lange tijd houdbaar zijn, zonder ranzig te worden of aan smaak in te boeten. Voedingsfabrikanten spenderen veel tijd, geld en onderzoek om de houdbaarheid van de producten te verlengen en mooie verpakkingen te creëren om de consument mee te verleiden. Er is echter weinig aandacht voor strategieën om de producten zo te maken dat ze ook een lang en gezond leven ondersteunen.
Gezond alternatief
Om bewerkte levensmiddelen zoveel mogelijk te omzeilen, kun je het beste zelf je maaltijden met verse ingrediënten en kruiden te koken. Zonder zakjes, pakjes, blikjes en potjes. Het vergt misschien iets meer planning, maar zoals met alles geldt ook voor dit: oefening baart kunst. Het is een vaardigheid die je kunt leren en echt, als je eenmaal gewend bent om zelf te koken, wil je ook niet meer anders.
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Gebruik je veel bewerkte levensmiddelen en wil je dit graag veranderen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Laat het me weten in een reactie hieronder of via een persoonlijk e-mail bericht. Ik help je graag verder.
Liefs,
Suzan