Boost jouw immuunsysteem met deze 4 tips

Nog een paar dagen en dan is de ‘r’ weer in de maand. In vroeger tijden betekende dat dat er minder verse groenten en fruit beschikbaar waren. Hierdoor trad er al snel een gebrek aan vitamine C op en kwam de natuurlijke weerstand (het immuunsysteem) onder druk te staan.

Hoewel vandaag de dag het hele jaar door wel verse groenten en fruit verkrijgbaar zijn, blijven de maanden met de ‘r’ in de naam toch een belangrijk punt van aandacht als het gaat om het versterken van je immuniteit. De temperaturen kunnen snel gaan dalen en dat maakt je vatbaarder voor o.a. griep, verkoudheid, snotneuzen en koortslippen. Tijd dus om een beetje extra voor jezelf te zorgen en je nu alvast voor te bereiden op de komende herfst en winter.

Zo boost je jouw immuunsysteem

Zeker in de huidige tijd is het geen overbodige luxe om je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gezond verstand en een paar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kom je een heel eind. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en je natuurlijke weerstand een handje te helpen met onderstaande tips!

1. Vermijd stress

Een levensbedreigende situatie zorgt voor stress in je lichaam waardoor je in staat bent om uit de situatie te vluchten of te gaan vechten. De belangrijkste lichaamsfuncties om te kunnen vechten of vluchten worden extra geactiveerd. Denk bijvoorbeeld aan het bloed dat snel naar de spieren wordt getransporteerd, de ademhaling en de hartslag die versnellen, de bloedvaten die vernauwen, de bloeddruk die verhoogt en de pupillen die verwijden. Andere functies die in een dergelijke situatie geen prioriteit hebben, komen op een laag pitje te staan. Denk aan de spijsvertering, maar zeker ook het immuunsysteem.

Nu is het waarschijnlijk niet zo dat je je continu in een levensbedreigende situatie bevindt, maar dat je toch chronisch stress ervaart door alledaagse dingen. Deadlines op het werk, sociale verplichtingen, gezinsleven, noem maar op. Het lichaam maakt daarin helaas geen onderscheid: stress is stress. Je kunt je nu voorstellen, dat chronische stress je immuunsysteem volledig kan ondermijnen. Het is niet voor niets dat je sneller ziek wordt wanneer je emotioneel niet lekker en gestresst in je vel zit.

Dus: neem op het werk wat vaker een (micro)break, ga dagelijks even naar buiten voor een wandeling en doe dingen waar je blij van wordt. Dagelijks mediteren kan ook helpen om dicht bij jezelf te blijven en stress beter het hoofd te bieden.

2. Kies gezonde voeding

Natuurlijk is het belangrijk om het hele jaar door gezond en gevarieerd te eten, maar nog belangrijker is het om moeilijk verteerbare voedingsmiddelen te beperken of te vermijden. Wanneer voeding lastig te verteren is, verbruikt het lichaam veel energie aan de spijsvertering. Die energie wordt dan niet gebruikt om het immuunsysteem te onderhouden. Moeilijk verteerbare voeding is o.a. zuivel, suiker, gluten, gefrituurde voeding en (rood) vlees. Dus voel je je al wat verzwakt, probeer deze voeding dan in ieder geval zoveel mogelijk te laten staan.

Voedingsmiddelen die je immuunsysteem juist een boost geven, zijn o.a.:

+ knoflook

De stof allicine beschermt de knoflookplant tegen schadelijke micro-organismen van buitenaf. Deze stof werkt dan ook als een natuurlijk antibioticum. Wanneer allicine het lichaam binnenkomt, dan verhoogt het daar het aantal witte bloedcellen, belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast vermeerdert het ook de ‘natural-killercellen’. Dat zijn grote lymfocyten die onderdeel zijn van het aangeboren immuunsysteem. Ze spelen een rol spelen bij celdoding en bij de uitscheiding van cytokinen die worden gebruikt tegen ziekmakende factoren. Deze cellen vallen geïnfecteerde cellen (en zelfs mogelijk kankercellen) aan.

+ ui

Ui bevat net als knoflook ook allicine. Knoflook en ui gaan in gerechten heel goed samen, dus goed om daar wat vaker gebruik van te maken! Verder bevat ui de stof Quercetine. Deze stof zorgt ervoor dat de immuunrespons bij een binnendringende ziekmakende factor gestimuleerd wordt. Ontstekingen worden afgewend of getemperd en met name schadelijke bacteriën krijgen geen kans. Ui werkt verder slijmoplossend en dat is een geweldige eigenschap. Slijm zorgt er namelijk voor dat processen in het lichaam letterlijk worden verzwaard en vertraagd. Dat ondermijnt je fitheid, vitaliteit en immuniteit.

+ kurkuma

Kurkuma bevat de stof curcumine en deze stof heeft een ontstekingsremmende werking. Het ondersteunt daarmee het immuunsysteem.

+ vitamine C

Is van groot belang tijdens de koude maanden. Het antioxidant zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft en je lichaam indringers van buitenaf kan aanvallen. Wanneer je ziek wordt, stijgt de behoefte aan vitamine C enorm.

+ vitamine D

Naast vitamine C is ook vitamine D van groot belang. Vitamine D versterkt namelijk het immuunsysteem en verlaagt de kans op virale en bacteriële infecties en dus ook de griep. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van de zon. In de winter is het belangrijk om vitamine D extra te suppleren.

3. Zorg voor voldoende beweging

Het hart pompt het bloed door het lichaam. Het lymfesysteem heeft echter geen pomp die ervoor zorgt dat het lymfevocht wordt rondgepompt en zijn werk kan doen. De motor van het lymfesysteem is beweging. Het is daarom belangrijk om dagelijks lekker in beweging te zijn. Maak het niet te moeilijk. Je hoeft echt niet dagelijks tijd in te plannen om naar de sportschool te gaan. Bouw gewoon wat meer beweging in in je dagelijks leven. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto en neem de trap in plaats van de lift. Ben je vaak onderweg met de auto? Parkeer de auto dan wat verder weg van de plek waar je moet zijn en loop het laatste stuk. Je zult merken dat het je lijf (en je humeur) ten goede komt.

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kunt. Heb je zelf nog andere tips die in dit lijstje niet mogen ontbreken? Schrijf ze dan in het commentaarveld onderaan dit artikel. Zo kunnen we van elkaar leren :).

4. Neem wat vaker een massage

Massage is bij uitstek geschikt om het lichaam te laten ontspannen en de geest te kalmeren. Twee vliegen in één klap. Met name een reflexzone-massage die erop is gericht om het lymfesysteem te ondersteunen, kan wonderen doen voor je immuunsysteem. Het lichaam wordt daardoor extra gestimuleerd om zich van afvalstoffen te ontdoen, waardoor het meer energie en power heeft om je te beschermen tegen indringers van buitenaf.

Op jouw gezondheid!

Liefs,
Suzan

2 reacties op “Boost jouw immuunsysteem met deze 4 tips”

 1. J.oldenbeuving

  Dank je Suzan voor je informatie….interessant …..goed om alles weer eens te herhalen voor mezelf.
  Groetjes van Jannie

 2. Anneke den Breejen

  Hey Suzan,
  Bedankt voor de tips, ik maak snel een afspraak voor een reflexzone-massage

  groetjes Anneke den Breejen xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *