Een moestuin als metafoor voor gezondheid

Sinds 2016 heb ik een moestuin in m’n eigen achtertuin. Ik vind het heerlijk om zelf verse groenten en kruiden te kweken. Het zorgen voor de moestuin heeft een ontspannend en meditatief effect. Bovendien hebben de groenten en kruiden zoveel meer smaak dan de spullen uit de supermarkt!

Mijn opa en zijn moestuin

Als kind had ik het geluk om op te groeien met een opa die een geweldig grote moestuin had. Dat is hoe ik me mijn opa ook het meest herinner: ’op de tuin’ aan het werk of bezig om zijn gereedschappen schoon te maken en te onderhouden.

Mijn opa verbouwde van alles. En met succes! Van aardbeien en bessen tot komkommers en andijvie. Van kropsla en rabarber tot sperziebonen en snijbonen. In de kas had hij dan nog druiven en paprika’s staan. Ook voor spinazie en bloemkool draaide hij zijn hand niet om. Regelmatig werden wij – m’n broers en ik – erop uit gestuurd om even bij opa langs te gaan om de groenten te halen, die dan ’s avonds op tafel kwamen. De meeste keren kregen we dan niet alleen de groente die moeder met opa had afgesproken, maar dan vulde hij een hele tas met van alles en nog wat, afhankelijk van wat er rijp was voor de oogst. De meeste tijd van het jaar aten we dus supervers van het land.

En nu heb ik dus m’n eigen moestuin. Niet zo groot als die van m’n opa en ik verbouw ook niet in de volle grond. Ik gebruik het systeem van de Makkelijke Moestuin. In zogeheten moestuin-bakken. Net zo leuk, maar wel veel minder arbeidsintensief (qua grondbewerking). M’n opa is vast trots als hij dit nu zou zien :).

Gezondheid als moestuin

Met een moestuin werkt het het beste als je er elke dag wat aandacht aan besteedt en het goed onderhoudt. Elke dag wat onkruid wieden. Slakken weghalen. Sommige planten via een rekje of een touwtje laten klimmen. Noem maar op. Doe je dat niet, dan zal je oogst tegenvallen. Overwoekerd door het onkruid of opgegeten door de slakken. Of beide.

Met gezondheid werkt het eigenlijk precies hetzelfde en daarom vind ik het zo’n mooie metafoor. Elke dag wat aandacht schenken aan ‘lijf en leden’. Hoe voelt je lichaam nu aan? Hoe zit je nu in je vel? Wat ga je vandaag doen om het goede gevoel te behouden of om het niet zo fijne gevoel beter te krijgen? Maar ook: wat ga je vandaag laten om jezelf niet teveel te belasten? Voel je het ook aan je lijf wanneer je teveel van jezelf vraagt? Of kom je daar later achter, als het lichaam allerlei pijntjes begint aan te geven?

Wees consequent

Gezondheid is niet iets dat je behoudt door één of twee keer per jaar een paar weken op dieet te gaan. Of door in januari 4x per week naar de sportschool te gaan, maar de rest van het jaar weer niet. Belangrijker is het om elke dag kleine dingen te doen voor jezelf en dat ook consequent vol te houden.

Die kleine dingen noem ik ook wel gezondheidsroutines. Gezondheidsroutines zorgen ervoor dat je – zonder er al te veel over na te denken – dingen doet die je gezondheid bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de dag beginnen met een meditatie, ’s morgens warm ontbijten, gedurende de dag voldoende water drinken en ’s avonds bijtijds gaan slapen.

Als je deze dingen 1x doet, merk je natuurlijk nog geen resultaat. Doe je die dingen echter consequent elke dag, dan gaat het op de lange termijn echt een groot verschil maken. Consequent de juiste dingen voor jezelf doen, jezelf de juiste routines aanleren, heeft uiteindelijk de grootste impact op je gezondheid.

Zaaien om te oogsten

Net als in de moestuin moet je ook voor je gezondheid eerst zaaien om vervolgens de vruchten te kunnen oogsten. Het is nodig om je te verdiepen in wat voor jou goed is. Neem je bijvoorbeeld veel melkproducten en heb je last van slijm of een zwaar gevoel in je lichaam? Dan kan het beter zijn om melkproducten (in ieder geval tijdelijk) helemaal te vermijden en eens te kijken hoe je je dan voelt.

Ga je ’s avonds meestal rond middernacht slapen, maar kun je je de laatste keer dat je fris, fruitig en uitgeslapen opstond niet meer herinneren? Dan kun je wellicht besluiten om eens wat vaker eerder te gaan slapen om uit te vinden wat dat met je energieniveau doet.

Houd je van suiker en zoetigheid en is dat het eerste dat je pakt wanneer je trek krijgt? Dan is het handig om een gezond tussendoortje klaar te hebben liggen, zodat je geen zin meer hebt in de ‘verkeerde zoetigheid’.

Of eet je elke dag behoorlijke hoeveelheden rauwkost, maar voel je je – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – niet energieker? Dan is de rauwkost misschien niet de meest geschikte voeding voor jou.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het zaaien van de juiste routines?

Natuurlijk kost het tijd, aandacht en energie om uit te zoeken welke gewoonten en welke voedingsmiddelen wel of niet bij je passen, maar het is het uiteindelijk zeker waard. Heb je daar wat hulp bij nodig? Laat het me weten, dan gaan we daarmee aan de slag!

Liefs,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *