Natuurlijke tandpasta’s voor een gezond gebit

In het artikel van vorige week schreef ik over de effecten en complicaties van fluoride op het lichaam. Aangezien aan het Nederlandse drinkwater sinds 1976 geen extra fluoride meer wordt toegevoegd, komt het meeste fluoride-gebruik uit de hoek van de mondverzorging. De meeste tandartsen gebruiken het in hun behandelingen en ook in de meeste tandpasta’s wordt er standaard fluoride in gestopt. Gelukkig geldt dat niet voor natuurlijke tandpasta’s.

Waarom natuurlijke tandpasta’s?

De meeste tandpasta’s vol met kunstmatige toevoegingen, zoetstoffen, chemicaliën en fluoride. Zaken die alle invloed hebben op je gezondheid. Natuurlijk merk je geen negatieve effecten na één of een paar keer poetsen, maar wel wanneer je het over een lange periode dag in dag uit gebruikt. En waarom zou je dat willen als je ook met natuurlijke tandpasta’s een gezond gebit en een gezonde mond kunt behouden? In dit artikel geef ik daarom een aantal natuurlijke alternatieven om uit te proberen. Uiteraard is deze lijst verre van volledig en als je eenmaal gaat zoeken, zul je nog veel meer varianten tegenkomen. Onderstaande vier tandpasta’s zijn mijn persoonlijke favorieten.

1. Special Organic van Splat

Wat mij betreft staat deze tandpasta met stip op nummer 1. Deze biologische gel-tandpasta is zeer geschikt als je last hebt van gevoelige tanden. Deze natuurlijke tandpasta bevat een biologische gel van Aloë Vera, welke gevoelige tanden tegengaat en die het tandvlees versterkt. Door de toevoeging van anti-bacteriële Tea Tree olie wordt de vorming van tandplak geremd en voorkomt het dat het tandvlees gaat bloeden. Om het tandglazuur te versterken, word er calcium die verkregen is uit eierschalen gebruikt.

2. Sunsmile van Sunrider

Het merk Sunrider staat bekend om haar zuivere kruidenvoeding, kruidenthee en voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden. Ook hebben zij deze fijne kruidentandpasta in het assortiment. Een milde maar toch krachtige formule die de tanden reinigt en polijst zonder chemische en kunstmatige kleur-, smaak- en zoetstoffen. Het heeft een heerlijke frisse muntsmaak.

3. Zouttandpasta van Weleda

Zoals de naam al aangeeft, heeft de zouttandpasta van Weleda een zoutige smaak. Het is een goede vervanging voor de oude Parodontax formule. De formule van Parodontax is het afgelopen jaar namelijk drastisch aangepast waardoor deze nu zoet smaakt. Iets wat je niet verwacht van een tandpasta, toch? Gelukkig is er nu dit product van Weleda.

Als je het niet gewend bent, is de zoute smaak in het begin even wennen, maar het is het proberen waard. Deze tandpasta gaat de vorming van tandplak tegen en vormt een natuurlijke bescherming tegen tandsteen. Het zeezout heeft een drievoudige werking in de mond: 1) het stimuleert de zelfreinigende werking van het speeksel, 2) het neutraliseert het zuurgehalte in de mond en 3) het versterkt het tandvlees. Deze natuurlijke tandpasta is ontwikkeld door dokters en tandartsen die hebben samengewerkt om een unieke formule te creëren die de tanden schoonhouden en op een natuurlijke manier wit maken.

4. Neem & Pomegranate van Botanique

Botanique is een relatief nieuw merk, maar ze creëren producten die absoluut een plekje in deze lijst waardig zijn. Hun Neem & Pomegranate tandpasta heeft een heerlijke muntsmaak en wordt vervaardigd met alleen gecertificeerde biologische ingrediënten zoals neem en granaatappel. Deze tandpasta helpt niet alleen om je tanden schoon te houden en een frisse adem te geven, maar het helpt ook om tandplak te bestrijden zonder het gebruik van fluoride.

Natuurlijke tandpasta’s samengevat

De beste natuurlijke tandpasta’s houden niet alleen je gebit en mond fris, maar ze dragen bij aan de algehele gezondheid van je tanden en tandvlees. Of je nu smaak, ingrediënten of textuur van de pasta het belangrijkste vindt – of alle drie – er is altijd een natuurlijke tandpasta die aan jouw eisen voldoet. Het is de moeite waard om even op onderzoek uit te gaan en één of meerdere tandpasta’s uit te proberen. Kies je nieuwe favoriet, dan kun je weer jaren vooruit zonder de negatieve bijwerkingen van fluoride.

Tot slot: natuurlijke tandpasta’s zijn ook niet heilig

Goede natuurlijke tandpasta’s zijn er om je gebit en tandvlees schoon te houden en de conditie ervan te onderhouden. Toch is dit slechts één kant van het verhaal. Een andere manier om je gebit te sparen, is door met mate suiker te gebruiken. Drink je af en toe graag fris of sap, dan kun je dit het beste met een rietje doen. Daarnaast is het beter om niet direct na het eten of drinken de tanden te poetsen, maar anderhalf uur te wachten met poetsen. Een goede tandpasta kan je dus helpen om je gebit te onderhouden, maar preventie is ook een belangrijk stuk.

Tot zover de ervaringen die ik zelf heb met natuurlijke tandpasta’s. Gebruik jij ook een natuurlijke tandpasta die niet in dit rijtje mag ontbreken? Laat het weten in het commentaarveld hieronder. Dan kunnen we er allemaal weer van leren :).

Liefs,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *