Vorige week was ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens op het strand. Een beetje relaxen, wat werken en natuurlijk wat zon pakken. Het was een hele welkome en fijne afwisseling na een lange week studeren. Het strand is één van m’n favoriete plekken om mezelf op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. Heerlijk om het zand tussen de tenen te voelen en de frisse zeewind op te snuiven. Dat zou ik veel vaker moeten doen! In het vervolg zal ik dan wel iets meer oppassen met de combinatie van zon en wind; door de wind had ik het helemaal niet in de gaten, maar zonder mijn natuurlijke zonnebrandcrème had m’n gezicht aan het einde van de dag de kleur van een tomaat. Dat was iets teveel van het goede :).
Zonnestralen: goed of slecht
Als het aankomt op bescherming tegen de zon, dan sta ik daar tweeledig in. Aan de ene kant weet ik, dat we als mensen de zon op de huid heel erg nodig hebben. Zo is het de beste bron voor Vitamine D. (daarover meer in het artikel van volgende week). Aan de andere kan is er ook het gevaar van teveel zon en de schade die dat aan de huid kan aanrichten. Denk aan rimpels, verlies van huidelasticiteit, huidvlekjes, maar ook vroegtijdige veroudering en huidkanker. Het is steeds zoeken naar de balans hierin.
We zijn geprogrammeerd om bang te zijn voor de zon en dat is jammer. We moeten genieten van de zon en de voordelen die ze biedt voor onze gezondheid, maar wel op een slimme manier. Een handige leidraad die ik zelf meestal hanteer, is dat wanneer m’n huid roze begint te kleuren (natuurlijk is dat voor jou persoonlijk afhankelijk van de natuurlijke kleur van jouw huid) ik uit de zon ga en mezelf met kleding bescherm tegen verbranding. Verder gebruik ik het liefst een natuurlijke en huidvriendelijke zonnebrandcrème.
Natuurlijke bescherming tegen de zon
Wetende dat de huid ons grootste orgaan is en dat stoffen via de huid het lichaam gemakkelijk kunnen binnen dringen, ging ik een paar jaar geleden op zoek naar een natuurlijke zonnebrandcrème. Eentje vrij van chemische troep zoals parabenen, ftalaten, alcohol, linalool en andere onuitspreekbare goedjes. Die vond ik niet kant en klaar. Wel vond ik een recept om zelf zonnebrandcrème te maken. Op de lijst stonden alleen natuurlijke ingrediënten en de bereiding zag er niet al te ingewikkeld uit, dus dat wilde ik wel proberen. Hieronder deel ik graag het recept.
Recept voor natuurlijke zonnebrandcrème
Ingrediënten
4 el shea butter
4 el kokosolie
2 el sesamolie of jojoba-olie
2 el bijenwas
1 tl frambozenpitolie
1 tl vitamine-E olie
Optioneel
20 gram zinkoxide, non-nano en ongecoat
5-10 druppels etherische olie; ik gebruik zelf het liefst lavendel in verband met de verzachtende en kalmerende werking. Gebruik in ieder geval geen citrusolie, want die maken je huid juist gevoeliger voor zonlicht en verbranding.
Instructies
1) Smelt de sheabutter samen met de bijenwas en de sesamolie/jojoba-olie en kokosolie au bain marie.
2) Als alles gesmolten is, even goed doorroeren en laten afkoelen tot kamertemperatuur.
3) Giet het mengsel dan over in een kom en mix de zinkoxide erdoor.
4) Plaats de kom vervolgens een kwartier in de koelkast, totdat het geheel licht begint te stollen.
5) Mix dan het geheel nog een keer goed door terwijl je tegelijkertijd langzaam de frambozenpitolie en de etherische olie erbij giet.
6) Mix het geheel tot een dikke en luchtige crème en schep het over in een glazen potje.
7) Gebruik zoals je een conventionele zonnebrand zou gebruiken en houd je huidreactie in de gaten. Smeer bij indien nodig.
Het beste bewaar je de crème in de koelkast.
Over zinkoxide in natuurlijke zonnebrandcrème
Zinkoxide is een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandcrème, make up en andere huidverzorgingsproducten. Het is een wit poeder dat helpt in de bescherming tegen UVA en UVB stralen door het licht te weerkaatsen. Als je zinkoxide wilt gebruiken, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:
+ Ga voor hoge kwaliteit die specifiek geschikt is voor cosmetische gebruiksdoeleinden.
+ Let erop dat het ‘ongecoat’ en ‘non-nano’ is. Ongecoat houdt in dat er geen siliconen in zitten en non-nano betekent dat het niet via de huid in de bloedbaan kan worden opgenomen (dit in tegenstelling tot de nano zinkoxide waarbij dat wel gebeurt).
+ Wees voorzichtig wanneer je het poeder door de crème mixt zodat je het niet inademt. Gebruik eventueel je mondkapje om dit te voorkomen (komt-ie toch nog van pas ;-).
En tenslotte:
+ Weet dat zinkoxide een beetje een wittige waas op de huid achterlaat wanneer je je insmeert. De meeste commerciële crèmes hebben deze eigenschap niet. Als er geen witte waas achterblijft, dan weet je zeker dat er nano-technologie is gebruikt en dat het via de huid in de bloedbaan terecht kan komen.
+ Met dit recept maak je een natuurlijke zonnebrandcrème met (ongeveer) SPF 20. Het is 20 gram zinkoxide op circa 100 ml olie. Wil je een hogere of lagere SPF? Gebruik dan onderstaande vuistregel:
SPF 2-5 >> 5% = 5 gram
SPF 6-11 >> 10% = 10 gram
SPF 12-20 >> 15% = 15 gram
SPF 30 >> 30% = 30 gram
Etcetera.
Veilig genieten van de zon
Met deze natuurlijke zonnebrandcrème ben je goed beschermd tegen de zon EN tegen schadelijke ingrediënten. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om de oude bekende veiligheidsmaatregelen in acht te blijven nemen. Smeer je regelmatig in. Begint je huid te kleuren, dan is het genoeg geweest. Ga uit de zon en/of bedenk je huid met kleding. Vermijd ook de zon tussen 12:00 en 15:00 ’s middags wanneer ze op haar krachtigst is.
Op naar een zonnige zomer!
Liefs,
Suzan
P.S. Wil je met het recept aan de slag? Dan is het wel zo fijn om te weten waar je je spullen kunt kopen. Zelf bestel ik altijd bij Natural Heroes alles onder één dak, maar als je gaat zoeken op het internet kom je vast nog meer leuke winkels tegen :).