Een ochtend workout is de perfecte manier om je dag te beginnen. Als je niet zo’n ochtendmens bent en je ’s morgens altijd een gevecht hebt met de wekker, lees dan zeker ook even verder. Want hoewel vroeg opstaan en je workout doen bijna onmogelijk voor je lijkt, met een paar kleine aanpassingen kan ook jij de ochtend workout tot een routine maken.
Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar als je energie stopt in een regelmatige workout krijg je er op de lange termijn meer energie voor terug. Wanneer je vermoeid bent, is sporten misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch kun je al veel meer energie krijgen wanneer je maar een klein beetje actiever wordt.
Waarom in de ochtend?
Er is een aantal redenen waarom je je workout het beste in de ochtend kunt doen. De belangrijkste is wel, dat hoe vroeger op de dag je sport, hoe waarschijnlijker het is dat je het überhaupt doet. Vaak is het zo, dat de dagen aan je voorbij schieten en er altijd wel een excuus te bedenken is om een workout over te slaan. De kans dat je vermoeid bent aan het einde van een lange werkdag is groot. Ook is er altijd het risico dat de dag plotseling anders verloopt dan je had voorzien waardoor je ineens geen tijd meer hebt om te sporten.
Als je je workout plant aan het begin van je dag, dan is het gedaan voordat er allerlei obstakels op je pad komen. Heb je een druk schema, dan heb je geen excuses meer om je workout over te slaan wanneer je die aan het begin van de dag doet.
Sporten in de vroege ochtend maakt je wakker, het maakt je geest helder en het zorgt de hele dag voor meer energie. Als je sport in de ochtend, dan kan niemand dat nog van je afpakken, wat er de rest van dag ook gebeurt. Daarnaast helpt het je om je focus en concentratie te vergroten, je immuniteit te versterken en om je gemoed te verbeteren. Allemaal bij-effecten die ervoor zorgen dat je je gelukkiger, gezonder en meer succesvol gaat voelen. Tenslotte houd je met een hogere energie en een betere focus uiteindelijk meer tijd over en dat zorgt dan weer voor een ontspannen gevoel. Je komt dus terecht in een opwaartse spiraal en dat is fijn :).
5 tips voor de beste ochtend workout
Het is duidelijk dat de combinatie van vroeg opstaan en sporten belangrijke voordelen met zit meebrengt. Hoe kun je het sporten in de vroege ochtend nu tot een gewoonte maken, zelfs als je worstelt om ’s morgens vroeg op te staan? Hieronder geef ik je 5 tips die je kunnen helpen om de gewoonte te starten en vol te houden.
1) Zorg voor een goede nachtrust
Als je je goede voornemens wilt laten slagen, dan gaat het je helpen wanneer je jezelf enigszins voorbereidt. Die voorbereiding start al op de avond ervoor. Het is essentieel, dat je voldoende nachtrust krijgt. Tijdens de nacht herstelt je lichaam optimaal en die oplaadtijd wil je jezelf niet onthouden. Dit kan betekenen, dat je ’s avonds misschien wel een uurtje eerder naar bed moet gaan om toch voldoende uren te kunnen slapen.
Naast de hoeveelheid slaap is ook de kwaliteit van slaap belangrijk – misschien nog wel belangrijker. 6 uur kwalitatief goede slaap is bijvoorbeeld beter dan 8 uur onderbroken slaap. Om de kwaliteit van je slaap te bevorderen, doe je bij voorkeur tenminste een uur voordat je naar bed gaat laptop, televisie, mobiele telefoon, tablet en andere elektronica uit. Het (blauwe) licht van deze apparaten, onderdrukt de aanmaak van melatonine en onderdrukt daarmee de slaap.
In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld een rustige avondwandeling maken, een warm bad nemen, iets ontspannends lezen of muziek luisteren. Een ontspannende Yin Yoga workout of een relaxende massage kunnen ook wonderen doen voor de kwaliteit van slaap. Hoe meer kwalitatieve slaap je krijgt, hoe makkelijker het wordt om elke ochtend vroeg op te staan en aan je workout te beginnen.
Lees ook eens deze blog voor alle tips voor een goede slaap(hygiëne).
2) Plan vooruit
De beste tijd om je ochtend workout te plannen is niet ’s morgens wanneer je wekker gaat. Als je het sporten een regelmatig onderdeel van je ochtendroutine wilt laten zijn, dan moet je het vooruit plannen. Zodra je wekker gaat, hoef je dan niet meer na te denken over wat je gaat doen, maar kun je meteen aan de slag met het uitvoeren van je plan.
Bedenk dus vooraf hoeveel dagen per week je ’s morgens wilt en kunt sporten en wat je dan wilt gaan doen. Ga je buiten wandelen of hardlopen? Doe je binnen wat yoga stretches? Of pak je de trampoline en ga je daar even heerlijk een tijdje op springen?
Bedenk ook hoe lang je per keer wilt sporten. Heb je voorkeur voor een korte intense dagelijkse workout of vind je het fijner om 2x per week een uur hard te lopen? Of misschien heb je de ene dag meer tijd dan de andere dag en is het fijner om het type workout af te wisselen? Richt het in zoals jij het wilt. Het punt is, dat hoe beter je jezelf voorbereidt met een planning die past bij jou, des te minder tijd je ’s morgens verliest en je dus meer tijd effectief bezig kunt zijn met je workout.
3) Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk
Om jouw kans op succes in de ochtend zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt. Ruim alle mogelijke obstakels daarom van tevoren uit de weg. Leg bijvoorbeeld ’s avonds alvast je sportkleding klaar voor de volgende ochtend. Zet de waterkoker op een timer zodat je ’s morgens direct een kop thee kan maken als je uit bed komt. Doe je een yoga workout in huis? Zet dan eventueel de video al klaar zodat je klaar bent om te starten.
Waar het om gaat, is dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om daadwerkelijk te gaan sporten. Dit geldt zeker wanneer je geen ochtendmens bent. Het vroege opstaan is dan al uitdagend genoeg. Als je dan ook nog eerst allerlei hindernissen moet nemen voordat je echt kunt gaan sporten, dan is de kans groot dat je het niet gaat doen. Easy does it!
4) Begin klein
Het kan verleidelijk zijn om je nieuwe ochtend workout ambitieus te starten, maar als je nog niet de gewoonte hebt om ’s morgens te sporten (of om überhaupt te sporten), dan kan 6 kilometer hardlopen of een yoga workout van een uur overweldigend zijn. Waarschijnlijk zet je dan al snel de wekker uit om weer terug in slaap te vallen. Pak het daarom vooral in het begin wat rustiger aan. Het gaat erom dat je begint en de gewoonte opbouwt.
Begin dus klein. Het kost gewoon tijd om nieuwe gewoonten aan te leren. Als je te snel teveel probeert te doen, brandt je jezelf al snel op. Maak het jezelf daarom zeker in het begin niet te moeilijk en werk stap voor stap toe naar meer intense workouts. Als je net begint, kun je bijvoorbeeld starten met een wandel workout voor een paar dagen per week. Als je daar dan aan gewend bent, kun je het gaan uitbreiden met een dag extra in de week – of misschien wordt het wandelen langzaamaan wel joggen en uiteindelijk hardlopen.
5) Ochtend workout in combinatie met intermittent fasting
Wanneer je eraan gewend raakt om ’s morgens te sporten, dan kun je overwegen om het in combinatie met intermittent fasting te gaan doen. Het voordeel hiervan is, dat je je lichaam laat wennen om van koolhydraatverbranding over te gaan op vetverbranding. Wanneer je aan het einde van je vastentijd gaat sporten, maak je optimaal gebruik van de vetverbranding.
Een ander voordeel is, dat het insulinegehalte in je bloed daalt. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in de cellen kan worden opgenomen om als energie te worden gebruikt of om als reserve te worden opgeslagen in de lever, de spieren en de vetcellen. De opslagplaats in de lever en de spieren is beperkt, dus overtollige glucose wordt opgeslagen in de vetcellen; de opslagcapaciteit van de vetcellen is immers oneindig. Wanneer het insulinegehalte in je bloed hoog is, dan zal je telkens glucose blijven omzetten in vet. Wanneer je insulinegehalte laag is, zal je eerder vetten gaan verbranden. Dit laatste draagt natuurlijk bij aan een fitter lichaam en een algeheel gevoel van welbevinden. Bovendien verlaag je de kans op diabetes type 2.
Maak de ochtend workout onderdeel van je routine
Het kan best pittig zijn om een gewoonte te maken van je ochtend workout. Met deze tips hoop ik dat ik je inspireer om jouw ochtenden – en daarmee jouw dagen – te transformeren, zelfs als je (nog) geen ochtendmens bent.
Kun je wel wat hulp gebruiken om fitter in je vel te komen? Vraag dan een Fem Fit gesprek aan. In deze gratis telefonische sessie geef ik graag m’n ideeën, tips en inspiratie aan je door. Wie weet, tot binnenkort!
Liefs,
Suzan