verkoudheid en griep

Verkoudheid en griep de baas met deze tips

De koudere dagen dienen zich weer aan. De dagen worden merkbaar korter, de nachten langer en kouder. Per definitie is dit ook de tijd van het jaar waarin verkoudheid en griep gemakkelijk de kans krijgen. Maar… geen paniek. Je kunt jezelf hier op heel veel manieren tegen beschermen. In het artikel van deze week lees je hoe je jezelf weerbaarder kunt maken en hoe je verkoudheid en griep de baas blijft.

Voeding

Vanuit de natuurvoedingsleer en de Chinese kruidengeneeskunde zijn verkoudheid en griep met een aantal huis-, tuin- en keukenmiddelen eenvoudig buiten de deur te houden. In een eerder artikel had ik het al over gember en hoe je dat kunt gebruiken om je afweer sterk te houden. (Wel oppassen met overdaad!). Een ander middel dat goed werkt tegen verkoudheid een griep is een ouderwetse kippensoep (van kippenbotten in verband met het merg) met gember en lente-ui.

Vitaminen & mineralen tegen verkoudheid en griep

Uiteraard kun je ook supplementen slikken om bepaalde stoffen aan te vullen. Uit diverse studies blijkt, dat we vatbaarder zijn voor verkoudheid en griep wanneer we tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen hebben. Ook het verloop van een virusinfectie is anders wanneer het lichaam bepaalde tekorten heeft. De studies tonen aan, dat wanneer de tekorten worden aangevuld, het verloop van een virusinfectie milder is of zelfs helpt te voorkomen. De belangrijkste stoffen waar het om gaat, zijn de volgende:

Zink

Zink is een mineraal dat voor een optimaal functionerend immuunsysteem onmisbaar is. Het lichaam heeft tussen de 10 en 20 mg per dag nodig en dit kun je uit voeding halen. Voeding met de hoogste concentratie aan zink zijn o.a. oesters, rundvlees, pompoenpitten, lijnzaad en paté. Heb je een vegetarische of veganistische lifestyle, dan kun je al snel een tekort aan zink hebben. Dit is eenvoudig te controleren door middel van een bloedtest.

Quercetine

Quercetine is een belangrijke stof die kan helpen bij de natuurlijke afweer tegen verkoudheid en griep. Het is een stof dat helpt om zink de cellen in te transporteren en de stof gaat ontstekingen tegen. De benodigde dagelijkse dosis is ongeveer 500 tot 1.000 mg per dag. Quercetine zit in veel voedingsmiddelen zoals bessen, appels, kappertjes, boerenkool, zoete aardappel, pruimen en rode ui. De stof bevindt zich vooral in de schil van de diverse soorten groenten en fruit. Om voldoende Quercetine binnen te krijgen, moet je dagelijks onhaalbare hoeveelheden consumeren. Omdat dat dus niet te doen is, kun je Quercetine beter als supplement innemen.

Vitamine C

Als mens kunnen we zelf geen Vitamine C aanmaken en daarom zijn we op onze voeding aangewezen om er voldoende van binnen te krijgen. Vitamine C is erg belangrijk voor het immuunsysteem en de afweer in het lichaam. Het zorgt voor een betere opname van Quercetine. Voeding met de hoogste gehaltes aan Vitamine C zijn paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie en boerenkool. Deze voedingsmiddelen bevatten meer dan 100 mg per 100 gram. Kiwi’s, aardbeien, rode kool en spinazie bevatten ongeveer 50mg vitamine C per 100 gram. Eet je te weinig groenten en fruit dan heb je al snel kans op een relatief tekort aan vitamine C. Het beste is om dan meer groenten en fruit te eten. Als dat om wat voor reden dan ook niet lukt, dan is het verstandig om met supplementen aan te vullen*.

* Heb je de Ziekte van Lyme en wil je vitamine C gaan bijslikken? Let dan even goed op dat jouw supplement geen mangaan bevat. De Borrelia bacterie – die verantwoordelijk is voor Lyme – heeft namelijk mangaan nodig om actief te worden.

Vitamine D

Heel veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. De minimale waarde in het bloed zit rond de 80. Ook dit is eenvoudig te checken door even het bloed te laten prikken. Voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten zijn met name vette vissoorten zoals  sardientjes, ansjovis, forel, zalm, makreel en haring. Wil je meer weten over vitamine D en de mensen die de grootste kans hebben op een vitamine D-tekort? Lees dan ook dit artikel dat ik er een poosje geleden over schreef.

Oké, tot hier de Westerse uitleg. De Oosterse uitleg is als volgt:

Vermijd stress en overmatig piekeren waar je kan

Stress en overmatig piekeren (de zogenaamde interne ziekteoorzaken) zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het ondermijnen van je immuunsysteem. Deze invloed is minstens zo – of misschien nog wel schadelijker dan – verkeerde of onvolledige voeding. Het beschadigt namelijk in grote mate de Milt en de Milt is de basis voor een sterke afweer tegen invloeden van buitenaf. Raakt de Milt uit balans, dan kunnen andere orgaansystemen ook uit balans raken.

Nu is het niet zo eenvoudig om het overmatige piekeren 1-2-3 uit te schakelen. Zeker niet als je dat al jaren doet. Meditatie en Qi Gong kunnen je hier wel bij helpen. Wil je eens kennismaken met meditatie en Qi Gong? Kijk dan zeker even op de website van Acupunctuurcentrum Hoorn. Daar starten ze op 1 december a.s. met online lessen. Ga naar de website voor meer informatie.

Lymfedrainage via de voeten tegen verkoudheid en griep

Een reflexzone-behandeling via de voeten kan natuurlijk heerlijk ontspannend zijn en dat werkt al direct stress-verlagend. Dit is door middel van een polsdiagnose voor en na de behandeling ook duidelijk vast te stellen :).

Een lymfedrainage via de voeten werkt ook nog eens direct in op het immuunsysteem, ook wel het lymfesysteem genoemd. Het lymfesysteem is het grote afval-verwijderingssysteem van het lichaam. Door dit systeem via de voeten te stimuleren, wordt het lichaam gestimuleerd om afvalstoffen uit te scheiden. Je kunt je letterlijk en figuurlijk lichter voelen na zo’n behandeling.

Toch een verkoudheid of griep onder de leden?

Blijf binnen, houd jezelf warm en ziek het goed uit. Hoe meer je het lichaam zelf de kans geeft om te herstellen, hoe krachtiger je wordt. Ook wordt je weerbaarder tegen een eventuele toekomstige verkoudheid of griep. Je lichaam is namelijk gewend om het aan. te pakken. Kun je wel een beetje hulp gebruiken om je immuunsysteem een oppepper te geven? Of heb je een andere vraag? Neem dan zeker even contact op. Dat kan via de telefoon (Whats App, Telegram of Signal) of via het contactformulier. Wie weet tot binnenkort!

Liefs,
Suzan