Vitamine D: een echte allrounder

Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in het lichaam. Zo draagt het (samen met calcium) bij aan het behoud van sterke botten. Ook is het belangrijk voor een goede spierfunctie (inclusief de hartspier) en zorgt het voor een beter evenwichtsgevoel. Verder ondersteunt Vitamine D het denkvermogen en verlaagt het de kans op depressie doordat het het serotonine-gehalte op peil houdt. Een serotonine-tekort wordt in verband gebracht met depressie. Tenslotte lijkt de vitamine ook een belangrijke rol te spelen in de immuniteit. Het is een echte allround vitamine en een tekort kan vervelende uiteenlopende klachten geven. Daarom in dit artikel meer aandacht voor deze belangrijke vitamine.

Zonlicht is essentieel

Zoals uitgelegd in dit artikel is Vitamine D één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken en de belangrijkste bron hiervoor is zonlicht. Het lichaam maakt namelijk in de huid onder invloed van zonlicht deze vitamine aan. Hoewel het een belangrijke vitamine is, is een deficiënte Vitamine D-waarde in Nederland toch eerder regel dan uitzondering. Niet zo vreemd ook, want het klimaat nodigt (met name in de herfst  en winter) niet altijd uit om lekker naar buiten te gaan.

Voeding

Gelukkig bevat een aantal voedingsmiddelen ook Vitamine D. Denk bijvoorbeeld aan vette vis (zoals zalm, haring, paling, makreel en tonijn) en paddestoelen (zoals shiitake, portobello en witte champignons). Ook komt de vitamine voor in runderlever en eieren. Helaas is het niet te vinden in groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Dus ben je vegetariër of veganist, dan is het aantal Vitamine D-bronnen heel beperkt en kan het raadzaam zijn om te suppleren. Tegenwoordig kan dat heel goed met vegan druppels.

Bloed controleren

Voordat je gaat starten met suppletie is het sowieso aan te raden om eerst je bloed even te laten controleren. Dan heb je een nul-meting en kun je vanaf daar bepalen of suppletie nodig is en – zo ja – hoeveel. Het aanvragen van een bloedanalyse kan eenvoudig en het liefst via een holistisch werkende huisarts.

Mensen met een verhoogde kans op Vitamine D-tekort

Bepaalde groepen mensen lopen een verhoogde kans om een D-tekort te ontwikkelen. Dit zijn:

1) Mensen met een donkere huid
De donkere huid maakt minder goed Vitamine D aan.

2) Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding ‘snoept’ de baby ook Vitamine D. Goed om je waarden juist dan dus extra te controleren en op peil te houden.

3) Gesluierde vrouwen en mensen die vaak zonnebrandcrème gebruiken
Wanneer vrouwen grotendeels gesluierd over straat gaan, krijgt de zon geen kans om de huid te bereiken en is de D-aanmaak per definitie lager. Hetzelfde geldt wanneer je vaak en veel zonnebrandcrème gebruikt.

4) Vegetariërs en veganisten
De belangrijkste Vitamine D-bronnen voor wat betreft voeding zijn voor het grootste deel van dierlijke oorsprong, Als vegetariër of veganist is het hierdoor moeilijker om je waarde op peil te houden, in ieder geval als je in Nederland woont :).

5) Mensen die weinig buiten komen
Heb je een fulltime baan op kantoor of draai je nachtdiensten? Dan besteed je al snel te weinig tijd in de buitenlucht en loop je sneller kans op een D-tekort.

6) Vrouwen in de overgang
In de overgang neemt het hormoon oestrogeen in het lichaam af. Oestrogeen heeft o.a. een belangrijke functie in de botaanmaak. Een verlies van oestrogeen kan dan ook zorgen voor een verlies van botweefsel (en resulteren in osteopenie of osteoporose). Vitamine D wordt in dit proces extra aangesproken waardoor er eerder een tekort kan optreden.

7) Ouderen vanaf 70 jaar
Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en is minder goed in staat om Vitamine D aan te maken.

Vermoed je een Vitamine D-tekort?

Vermoed je dat je een verhoogde kans op Vitamine D-tekort hebt, bijvoorbeeld omdat je tot één of meer van de genoemde groepen behoort? Laat dan in ieder geval even je bloed controleren. Dan heb je in ieder geval een uitgangspunt voor verdere vervolgstappen. Mocht je hier meer over willen weten, stuur me dan zeker even een bericht.

Liefs,
Suzan

2 reacties op “Vitamine D: een echte allrounder”

  1. Hoi Suzan, ik had dit artikel bewaard en kon het daardoor aan mijn buurvrouw doorsturen die veganiste is en van de diëtiste advies kreeg calcium te gebruiken maar volgens mij moet calcium in combinatie met vitamine D gebruikt worden. Ik heb calcium D3. Kun jij omschrijven waarom die combinatie ook alweer nodig is?
    Hoe gaat het verder met je? Red je het nog met je klanten en maaltijdservice en gaat het goed met je studie?
    Ik heb nu een paar keer Zen-shiatsu gehad, was heel prettig maar totaal anders dan bij jou natuurlijk. Het is een beetje zoals Dia dat deed, ook op de grond. Een Susan met een S…..

    groetjes en een fijne zomer, joke

    1. Hi Joke,

      Dank je wel voor je reactie. Goede vraag! Calcium heeft inderdaad vitamine D3 nodig om beter te kunnen worden opgenomen. Nog beter is het om een combinatie van D3 en K2 te nemen. K2 zorgt voor een betere distributie naar de plekken waar de calcium nodig is: de botten en tanden. Hoop dat dit jou en je buurvrouw verder helpt.

      Ik ga de komende paar weken gebruiken om me voor te bereiden op het nieuwe collegejaar :). Ondertussen genietend van de zon en m’n (moes)tuin. Jij ook een hele fijne (na)zomer!

      Liefs,
      Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *