Zo stop je vroegtijdige veroudering

Veroudering is een normaal proces dat – of we het nu leuk vinden of niet – hoort bij het leven. Vroegtijdige veroudering is echter in de meeste gevallen een keuze. In het artikel van deze week meer over vroegtijdige veroudering en hoe je je hiertegen kunt beschermen.

Jing

In de Chinese geneeskunde hangt veroudering samen met het begrip Jing (spreek uit als djing). Jing is de term die wordt gebruikt om onze constitutionele energie aan te duiden. Het Jing is de energie die we van onze ouders meekrijgen. In de westerse geneeskunde is het het beste te vergelijken met DNA. Het wordt ook wel Voorhemelse Qi genoemd. Het is de energie waarmee we als baby in de baarmoeder werden ondersteund. Zodra we echter geboren worden, is het niet het Jing dat ons in leven houdt. Dat doet de Qi die we na de geboorte beginnen aan te maken uit voeding (onder invloed van de Milt en de Maag) en lucht (onder invloed van de Long). De Qi houdt ons in leven. Zonder Qi is er geen leven.

Hoewel we na de geboorte dus leven op Qi, blijft het Jing toch een belangrijke rol spelen. Zo is het bijvoorbeeld verantwoordelijk voor onze groei, ontwikkeling en veroudering, van baby naar peuter, kleuter, jongvolwassene en volwassene. Jing speelt ook een belangrijke rol in vruchtbaarheid en voortplanting. 

Het Jing is daarnaast ook een reservebron voor energie. Het is de bedoeling om het Jing als energiebron niet of zo min mogelijk aan te spreken. Als we goed op onze gezondheid letten, is dat mogelijk. Dan houden we het Qi goed op peil en dat geeft voldoende energie om uit te kunnen putten voor een gezond en actief leven. Bij voldoende Qi hoeven we het Jing niet aan te spreken. Vergelijk het Jing maar met bijvoorbeeld kostbare gouden munten. Die bewaar je in een schatkist of een kluis en die spreek je alleen aan in geval van uiterste nood.

Jing: onze interne batterij

Het Jing werkt in principe hetzelfde als een batterij. Hoe meer energie je vraagt, hoe eerder de batterij leeg raakt. Ga je voorzichtiger met de energie om, dan is dat een behoud van de batterij. 

Nu krijgt de ene persoon met de geboorte een grotere batterij mee dan de andere persoon. De ene persoon heeft met andere woorden een sterkere constitutie dan de andere persoon. Dat zegt echter niets over de manier waarop je veroudert of hoe oud je zult worden. Iemand met een kleine batterij die er zorgvuldig mee om gaat, kan het langer volhouden dan iemand met een grote batterij die er roekeloos mee om gaat. Wat belangrijk is, is dat je de kracht van jouw batterij weet te bewaren.

Symptomen en oorzaken van uitgeput Jing en vroegtijdige veroudering

Wanneer je veel aanspraak maakt op jouw Jing dan kun je dat gaan merken aan tekenen van vroegtijdige veroudering. Denk hierbij aan onverklaarbare vermoeidheid, slechte concentratie en geheugen, vroegtijdige vergrijzing, uitdroging van de huid, rimpelvorming, botten die snel breken, afbrekende nagels, duizeligheid, oorsuizen, rugpijn, constante verkoudheden, moeite om zwanger te raken en impotentie.

Het Jing wordt in de regel snel uitgeput door overwerk, onvoldoende rust en slaap, overmatige seksuele activiteit, een teveel aan lichaamsbeweging en – last but not least – ernstige en langdurige stress. Het slechte nieuws is, dat we het opgebruikte Jing niet kunnen herstellen. Het goede nieuws is, dat we het Jing wel op peil kunnen houden en dat we de kwaliteit van de resterende Jing ook kunnen verbeteren.

Wat je kunt doen tegen vroegtijdige veroudering

De beste manier om je Jing op peil te houden, is door goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding, voldoende slaap ’s nachts, voldoende lichaamsbeweging en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, werk en rust en – vooral voor mannen – evenwicht in de seksuele activiteit. Mannen verbruiken namelijk veel Jing tijdens de daad. Het Jing van een vrouw wordt daarentegen juist aangesproken wanneer ze zwanger is, want ze voedt de baby met haar Jing. Daarom is het voor vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling extra belangrijk om voldoende rust te nemen, goed te eten en goed voor zichzelf te zorgen.

Verder is het belangrijk om binnen de grenzen van jouw Jing te leven. Het lichaam geeft het aan wanneer iets teveel is en het is belangrijk om die grenzen te respecteren. Het kan helpen om jezelf daarin vooral niet met anderen te vergelijken. Je kunt immers nooit weten hoe groot andermans Jing is of wanneer zij over hun grenzen heen gaan.

Tenslotte kunnen meditatie, acupunctuur, Chinese kruiden en Qi Gong je helpen om het Jing te versterken en vroegtijdige veroudering te stoppen. Wil je hier meer over weten? Laat het me weten in een berichtje onderaan deze post of in een persoonlijk bericht.

Liefs,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *