Zelfmassage: 6 technieken om spanning te verminderen

Wanneer je je gespannen of gestresst voelt, dan is er niets fijner dan een goede massage te krijgen. Als je dat (nog) niet in de agenda hebt staan, maar je toch NU verlichting van de pijn wilt, dan kun je zelf ook het nodige doen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zijn je handen en 10 minuten van je tijd. In dit artikel deel ik 6 technieken voor zelfmassage die je eenvoudig kunt toepassen. Met deze technieken kun je gespannen spieren losser maken en daarmee beter ontspannen aan het einde van een zware dag. Dus… wrijf je handen maar lekker warm en doe met me mee!

1) Voor vermoeide enkels

Leg je rechtervoet over je linker knie. Pak de rechterenkel met de rechterhand vast en pak met de linkerhand de bal van de rechtervoet vast. Draai met je linkerhand de rechterenkel los door met de voet rondjes te draaien. Draai een paar keer linksom en rechtsom. Pak dan je enkel met beide handen vast en schud de voet even los. Wissel dan van voet.

2) Voor vermoeide voeten

Voeten zijn voor veel mensen een ondergeschoven kindje en dat terwijl de voeten toch heel belangrijk zijn. Ga maar na: je voeten vormen letterlijk je fundament. Je hele leven dragen je voeten je waar je heen wilt. Daarnaast bepaalt de stand en de conditie van de voeten de stand en de conditie van de rest van je lichaam. Veel fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten komen voort uit de stand en conditie van de voeten.

De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bewegingen gemaakt worden om te kunnen staan en lopen. Daarnaast liggen er op de voeten talloze reflexzones die allen in verbinding staan met specifieke delen van het lichaam. Het masseren van de voeten (en de reflexzones) kan al snel een weldadig gevoel opleveren.

Pak daarom de voet beet en masseer met je duimen de onderkant van de hele voet. Begin bij de bal van de voet en werk door tot aan de hak. Merk op welke plekken pijnlijk zijn en geef aan die gebieden wat extra aandacht. Wissel dan van voet.

3) Voor vermoeide tenen

Pak nu de grote teen vast aan het onderste kootje en trek er zachtjes aan. Terwijl je zachtjes aan de teen trekt, draai je de teen een paar keer rond, linksom en rechtsom. Je creëert hiermee als het ware ruimte tussen de voorvoet en de teen. Gebruik deze techniek voor alle 10 de tenen. Het geeft een heerlijk gevoel, vooral als je tenen wat verkrampt zijn of koud aanvoelen. Let op: doe dit met beleid, want je behandelt hiermee tegelijkertijd de nek (reflexzone) en het is niet prettig als je daarmee te grof aan de slag gaat. Houd de bewegingen daarom subtiel.

4) Voor vermoeide onderbenen

Leg beide handen nu aan de binnenkant van je onderbeen met je duimen aan de onderkant, vlak boven de binnenste enkelknobbel. Beweeg dan tegelijkertijd met je rechterhand naar buiten en met je linkerhand naar binnen. Deze beweging lijkt op de beweging van het uitwringen van een vaatdoek. Werk met deze beweging naar boven richting de knie. Het is alsof je je onderbeen helemaal uitwringt. Herhaal dit een paar keer. Wissel dan van been.

5) Voor vermoeide ogen

Als je last hebt van vermoeide ogen dan kun je zachtjes de binnenste ooghoeken tegen het neusbot aan masseren. Doe dit aan beide kanten tegelijkertijd. Gebruik hiervoor je ringvingers, want met de andere vingers zet je al snel teveel kracht.

Een tweede zelfmassage techniek die je bij vermoeide ogen kunt gebruiken, is het masseren van het gebied aan de buitenste ooghoeken, net aan de buitenkant van de oogkas.

6) Voor vermoeide handen

Als je uren achter elkaar op de computer hebt zitten typen, kunnen je handen vermoeid of zelfs wat krampachtig aanvoelen. Als dat gebeurt, gebruik dan de ene hand om de andere te masseren. Pak met je rechterhand de linkerpink vast, met de vingers om de pink en de duim er bovenop. Draai rondjes met je duim over de pink en werk van de aanhechting van de pink richting de nagel. Trek dan zachtjes aan de pink en laat los. Herhaal dit voor alle 5 de vingers. Masseer daarna de binnenkant van de linkerhand met de rechterduim en leg tenslotte de duim in het midden van de hand en geef druk. Wissel daarna van hand.

Extra tips voor zelfmassage

Om de ontspannende effecten van jouw zelfmassage te vergroten, kun je deze technieken zo vaak toepassen als je wilt en zo lang als je wilt, zolang het prettig aanvoelt. Je kunt het combineren met een lekker warm voetenbad met wat druppels etherische lavendelolie. Heerlijk voor het slapen gaan.

Deze zelfmassage technieken zijn niet alleen goed om je dag mee af te sluiten; je kunt er ook prima je dag mee beginnen. Wanneer je heel bewust ontspannen aan de dag begint, sta je er letterlijk anders (sterker) in en kun je alle drukte die er op je afkomt beter het hoofd bieden.

Hoe voel je je na deze zelfmassage?

Ik ben benieuwd hoe je je voelt na deze korte zelfmassage. Zijn je dingen opgevallen qua pijnpunten? Kon je wat van de opgebouwde spanning loslaten en meer relaxen? Of juist helemaal niet? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Besefte je tijdens het lezen van dit artikel dat het wel weer eens tijd is om een goede massage te ontvangen? Maak dan snel een afspraak. Ben je nog geen klant? Neem dan contact met me op via onderstaande button. Dan bespreken we samen wat ik voor je kan doen.

GEEF JE OP VOOR EEN GESPREK

Relaxte groet,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *