Zonder eieren leven, is dat mogelijk?

Sinds een aantal jaar ben ik een ‘bijna-100%-vegetariër’. Ik eet nagenoeg geen vlees meer en dat voelt goed. Voorheen – zo’n 20 jaar geleden – was dat wel anders. Elke dag kwam er voor het avondeten wel vlees op het bord, en ook best veel. Gewoon omdat ik dat van huis uit zo gewend was. Dacht daar verder niet te diep over na. Maar langzamerhand groeide bij mij steeds meer het besef van het dierenleed in de vleesindustrie en daar wilde ik niet langer mijn steentje aan bijdragen. Als ik dan per sé iets van eiwitten wilde eten, dan at ik wel een ei. Ik wist wel ergens in m’n achterhoofd dat de eierindustrie ook niet vriendelijk is voor dieren (en dat is nog zacht uitgedrukt), maar bij gebrek aan alternatieven voor eieren

Totdat een goede vriendin me een paar maanden geleden vertelde over hoe zij eieren eenvoudig vervangt door gezonde, plantaardige alternatieven. Alternatieven die dus op geen enkele manier belastend zijn voor het dieren-welzijn. Ik was één en al oor en ging ermee aan de slag. Na wat verder speurwerk en uittesten heb ik inmiddels een mooie lijst alternatieven en ben ik erachter gekomen, dat het echt niet nodig is om nog langer eieren te eten.

Ik deel m’n lijstje nu ook graag met jou, voor als je ook geen eieren – of minder eieren – wilt eten, maar – net als ik een paar maanden geleden nog – niet goed weet hoe. In een eerder artikel deelde ik al een recept voor pannenkoeken zonder eieren en onderaan dit artikel deel ik een recept voor een overheerlijke kruidcake zonder ei. Kun je meteen ondervinden hoe simpel het eigenlijk is en dat je de eieren echt niet mist. Maar nu dus eerst de 8 manieren waarop ik tegenwoordig eieren vervang.

1) Lijnzaad met water

Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels heet water en laat het even staan. Mix het daarna nog even goed met de blender of staafmixer en klaar is je ei-mengsel. Doet het goed in zoete en hartige baksels.

2) Chiazaad met water

Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels heet water en laat het 10 minuten staan. Mix het vervolgens nog even in de blender of met de staafmixer en klaar is je ei. Doet het goed in zowel zoete als hartige baksels.

3) Kikkererwtenmeel met water

Kant en klaar in de winkel te verkrijgen, maar ook goed zelf te maken. Gewoon gedroogde kikkererwten in de keukenmachine vermalen en klaar is je kikkererwtenmeel. Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Deze ei-vervanger is vooral goed te gebruiken in hartige gerechten zoals bijvoorbeeld een quiche of een hartige pannenkoek.

4) Vocht van peulvruchten uit blik

Als je het vocht van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen of bonen uit blik opvangt en opklopt, kun je het verder verwerken als een opgeklopt eiwit. Dit komt door de aquafaba die erin zit. Aquafaba is een mengsel van water met de eiwitten van de peulvruchten die erin zijn opgelost.

Laat de inhoud van een blikje peulvruchten uitlekken en vang het vocht op. Voeg 1-2 eetlepels (kokosbloesem)suiker toe en klop het met een mixer op de hoogste stand zodat er een mooi, stevig schuim ontstaat. Heerlijk om bijvoorbeeld chocolademousse, macarons, meringues en brownies mee te maken.

5) Tofu

Vervang 1 ei door 50 gram tofu. Ideaal voor hartige gerechten zoals hartige scones of quiche.

6) Agar Agar

Agar agar is een plantaardig geleermiddel. De werking van agar agar is hetzelfde als dat van gelatine, alleen agar agar wordt gemaakt uit zeewier en is niet afkomstig uit beenderen van dieren. Agar agar kan een eiwit vervangen. Los 1 eetlepel agar agar goed op in 1 eetlepel water. Laat het papje een paar minuten staan en roer het daarna nog een keer goed door. Gebruik agar agar als middel voor het binden van bijvoorbeeld pudding of sauzen of bij het maken van taarten.

7) Banaan

Rijpe bananen zijn een perfecte ei-vervanger. Het beste te gebruiken in een zoete bereiding zoals pannenkoeken of een cake. Vervang 1 ei door een halve banaan. Wel is het zo dat banaan thermisch gezien een koud voedingsmiddel is. Dus heb je snel last van een opgeblazen gevoel, hikken, boeren, zure oprispingen, vermoeidheid, oedeem of een losse stoelgang, kies dan liever één van de andere ei-vervangers hierboven.

8) Appelmoes

Nog een product waarvan je het misschien niet zou verwachten, maar ook appelmoes is een prima ei-vervanger. Net als banaan bij uitstek geschikt voor zoete bereidingen. Appelmoes geeft luchtigheid aan je gerecht. Vervang 1 ei simpelweg door 3 eetlepels appelmoes.

Geen Eieren

No Egg’ is een kant-en-klaar product, verkrijgbaar in de supermarkt, waarmee je eieren eenvoudig kunt vervangen. Deze variant zou ik echter niet aanraden vanwege o.a. de methylcellulose (ook wel E461) die het bevat. De hierboven genoemde opties zijn minstens zo snel klaar en vrij van chemische stoffen.

Recept voor kruidcake zonder eieren

Ingrediënten – voor 8 muffins of 1 cake

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram speltmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 10 Medjool dadels, ontpit
  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 100 ml volle havermelk
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels heet water, gemengd
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • 1/2 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1/2 eetlepel appelazijn
  • ongebrande, ongezouten noten naar keuze, fijngehakt

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de 3 melen, koekkruiden, kaneelpoeder, bakpoeder en zout in een grote kom en meng goed door elkaar.

Mix vervolgens de kokosolie, havermelk en dadels in de keukenmachine of blender en mix tot een gladde massa. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de meelmix, voeg ook het lijnzaad-water-mengsel toe en meng alles goed door elkaar.

Pak een glas en meng hierin de baking soda met de appelazijn. Dit gaat schuimen! Voeg dit schuimende goedje toe aan het beslag en meng weer goed door.

Giet het beslag in een bakvorm. Strooi de noten over de bovenkant en bak voor 45 – 60 minuten in de oven.

Check tussendoor met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.

Geniet ervan!

Liefs,
Suzan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *